Hypotheek via crowdfunding / Crowdhypotheek
Met meerdere leningen van verschillende particuliere geldgevers de financiering van de woning regelen, het kan!
Wat is een crowdhypotheek?
Hoe werkt het?
STAP 1: ACQUISITIE
De geldnemer die een woning wil aankopen gaat in zijn kennissenkring of daarbuiten op zoek naar mogelijke financiers voor de woning. Sommigen doen dit via Marktplaats, anderen gebruiken hiervoor hun relatienetwerk of vriendenkring. De geldgevers hoeven geen familieleden te zijn, de geldgevers mogen particulieren zijn. Zolang de geldgevers (uitleners) geen bank zijn kunnen alle mogelijke afspraken gemaakt worden. Men is niet gebonden aan een maximaal bedrag zoals bij banken geldt (max 100% hypotheek van de woningwaarde).
STAP 2: VASTLEGGEN INTENTIE(S)
Zodra de geldnemer een geldgever heeft gevonden kan via ANBF een concept leenovereenkomst worden opgesteld. Deze leenovereenkomst is te zien als de offerte van de geldgever aan de geldnemer. De geldgever is bereid bedrag X te lenen voor onderpand Y. In elke individuele leenovereenkomst wordt vastgelegd wie de geldnemer en geldgever is, wat het te lenen bedrag is naast diverse andere zaken zoals looptijd, rentevastperiode, aflossingsmethode etc.
De geldnemer gaat door tot het verschillende funders heeft gevonden die allen de concept leenovereenkomst hebben getekend. Zodra het gewenste bedrag is bereikt zal de geldnemer kunnen overgaan tot aankoop van de woning.
STAP 3: VOORBEREIDEN HYPOTHEEK / AANKOOP ONROEREND GOED
De geldnemer neemt contact op met de notaris voor de aankoop van de woning. Deze notaris zal door ANBF worden gebruikt voor het opstellen van de akte van hypotheek. De notaris maakt een hypotheekakte en koppelt daarin de leningovereenkomsten. Alle geldgevers hebben 1e recht van hypotheek. De geldgevers ontvangen van de notaris een concept akte van hypotheek en een opdracht de gelden te boeken op de derdenrekening van de notaris.
De notaris maakt 1 akte van hypotheek aan waarin is opgenomen dat bij wanbetaling door de geldnemer de verschillende geldgevers gebruik kunnen maken van hun eerste recht van hypotheek. Ze hebben allen dezelfde rangorde. Ook is het mogelijk per individuele lening een akte van hypotheek te maken.
STAP 4: PASSEREN HYPOTHEEK / OVERDRACHT EIGENDOM WONING
Op de dag van overdracht van het eigendom van de woning gebruikt de notaris de gelden van de geldgevers voor de overboeking naar de verkoper.
De akte van hypotheek wordt vastgeniet aan de leningovereenkomsten en bij de overdracht van de woning passeert tegelijkertijd de hypotheek. Vaak worden de leningen bij de notaris ondertekend. Als de geldgevers er niet bij willen zijn kan dat per volmacht worden geregeld.
De verschillende geldgevers krijgen voorafgaand aan het passeren een opgave van de notaris wanneer zij het uit te lenen bedrag over moeten maken op de rekening van de notaris. De notaris gebruikt deze gelden voor de betaling van de koopsom aan de verkoper op het moment van overdracht. Al het geldverkeer loopt via de notaris.
De notariskosten zijn voor de geldnemer. De kosten van de opmaak van iedere lening zijn ook voor de geldnemer.
Als niet alle gelden zijn overgeboekt door de geldgevers gaat de overdracht niet door. de gelden blijven staan bij de notaris. Als de koop definitief niet doorgaat boekt de notaris de gelden terug naar de verschillende geldgevers.
STAP 5: BEHEER VAN DE HYPOTHEEK
administratie
maandelijkse incasso
extra aflossen
nieuwe rentevastperiode
Algeheel flossen
Kosten
eenmalig
jaarlijks
Waarom doen we het zo?
ANBF verzorgt administratie van leningen tussen particulieren. ANBF is geen aanbieder of bemiddelaar of platform voor crowdfunding. Dus: geen (dure) AFM vergunning, geen vergunning bij DNB.
Zin in een crowdhypotheek?
Bel 085-4019350 en we helpen je verder. We vinden het leuk!