Het recht van hypotheek komt pas te vervallen op het moment dat de akte wordt doorgehaald in de registers.

Behalve bij een openbare executieverkoop vindt er nooit automatische zuivering plaats.

In alle andere gevallen (verkoop, aflossing of afstand doen) is een royementsakte van de geldverstrekker vereiste voor doorhaling van de akte.

In de meeste gevallen gaat een hypotheek teniet doordat de woning wordt verkocht (al dan niet gedwongen) en met de opbrengst de lening wordt afgelost. Na de aflossing verstrekt de hypotheekhouder een royementsakte. Het kan natuurlijk ook dat door verloop van tijd de lening is afgelost en de hypotheekgever (geldnemer) zelf verzoekt om een royementsakte.

Het komt overigens ook voor dat de lening is afgelost, maar er nog geen doorhaling heeft plaatsgevonden. Dit hoeft geen probleem te zijn. Op het moment dat er geen vordering meer is, kan een hypotheekhouder niets beginnen met zijn recht van hypotheek. Dit is immers een afhankelijk recht.

Het online dossier van ANBF

Bent u geïnteresseerd in een familiehypotheek? ANBF heeft een unieke en onmisbare online tool voor het beheer van een familiehypotheek. Met het online dossier van ANBF houdt u veilig alle mutaties van uw familiehypotheek bij. U ziet hoeveel maandelijks is afgelost en de betaalde rente. Het online dossier is te gebruiken voor zowel de geldverstrekker als de geldnemer.

Vul vrijblijvend het onderstaand offerteformulier in. Heeft u nog andere vragen kijk dan in het FAQ gedeelte van de site of wij deze vraag al beantwoord hebben of neem contact met ons op via het contactformulier.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan

ANBF Met elkaar, voor elkaar!