47% starters leent bij familie / vrienden voor aankoop woning

Uit onderzoek dat adviesbureau IG&H samen met hypotheekadviespartij Viisi deed blijkt dat bijna de helft van de starters (47%) momenteel financiële hulp nodig heeft van familie of vrienden voor het financieren van een eerste woning. “Starters die een woning kunnen financieren, zijn vaak hoogopgeleid of hebben ouders die financieel kunnen bijspringen”, zegt IG&H-manager Freek Jansen. “Door het kopen van een woning profiteert deze groep niet alleen van een fiscaal voordeel, maar ook van de flinke prijsstijging in de markt. Daarmee krijgen zij een voorsprong op het gebied van vermogensopbouw.”

IG&H verwacht dat de positie van starters verder verslechtert doordat de Europese Centrale Bank het stimuleringsbeleid wil afbouwen. Hierdoor verdwijnt op termijn de lage rente. Een rentestijging betekent volgens de onderzoekers een verdere afname van het aantal jongeren dat een gemiddelde starterswoning kan financieren. In 2012 kon 29% van de alleenstaande starters een gemiddelde starterswoning financieren. In 2017 daalde dit aantal naar 16% en in 2018 naar verwachting zelfs naar 13%.

Help uw kind ook met een familielening of familiehypotheek via de Eigen Huis Familiehypotheek. Afgesloten en beheerd via ANBF, de specialist in administratie en beheer van familiehypotheken