Kasrondje

Kinderen en ouders kunnen via het zogenoemde kasrondje profiteren van zowel de renteaftrek als de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van € 5.320 (2017).

Het kind betaalt maandelijks de rente. Jaarlijks schenken de ouders (een deel van) de rente terug aan het kind. Dit mag niet contractueel worden vastgelegd.

Hierbij is het van belang dat het kind de rente daadwerkelijk betaalt en de ouders de schenking doen. Rentebedragen en schenking mogen niet met elkaar worden verrekend. Het is aan te raden de omschrijving bij de schenking niet te koppelen aan de betalingen van de rente op de lening.

Bij het bepalen van de hoogte rente van de familielening/familiehypotheek kan dit een rol spelen, maar let op: de rente moet “zakelijk” blijven. Zakelijk betekent dat de rente niet meer dan 20/25% hoger mag zijn dan rentes die banken voor een gelijksoortig product zouden vragen.

Hierbij 2 voorbeelden  (bron: Consumentenbond)

Rekenvoorbeeld 1

Hoe immens groot het voordeel van de familiebankkan zijn, wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeelden. Stel:

  • Ouders lenen €100.000 aan hun kind tegen 5% rente. Het kind betaalt dan €5000 per jaar aan rente.
  • Had het kind het bedrag van €100.000 bij de bank geleend, dan had hij een lagere rente betaald, bijvoorbeeld 2%. Het kind had dan €2000 per jaar aan rente betaald.
  • Ouders besluiten om elk jaar het verschil van €3000 (€5000 – €2000) belastingvrij terug te schenken aan het kind. Het kind betaalt dan €5000 rente, krijgt €3000 terug van de ouders en €2000 van de fiscus (bij 40% belastingheffing).

Conclusie
Per saldo betaalt het kind €0 per jaar voor de lening. Ook de ouders halen een goed rendement (2%) uit de lening. Een mooie win-winsituatie.

Rekenvoorbeeld 2

  • Een kind heeft een hypotheek van €100.000 met een rente van 2,6%. De rente die het kind betaalt bedraagt €2600 per jaar 
  • De ouders van het kind hebben €100.000 op een spaarrekening staan met 0,5% rente. De rente die de ouders op jaarbasis over hun spaargeld ontvangen is dan €500.
  • De ouders besluiten €100.000 uit te lenen aan hun kind tegen een rente van 0,5%. Ook nu ontvangen zij jaarlijks €500 aan rente.

Conclusie
Als het kind de hypotheek oversluit van de bank naar de ouders en de ouders het bedrag van €100.000 voortaan tegen 0,5% rente aan hun kind lenen, bespaart de familie €2100 (€2600 – €500) per jaar. Dat bedrag was anders ‘weggelekt’ naar de bank. 

 

 

Het online dossier van ANBF

Bent u geïnteresseerd in een familiehypotheek? ANBF heeft een unieke en onmisbare online tool voor het beheer van een familiehypotheek. Met het online dossier van ANBF regelt u de familiehypotheek helemaal zelf en houdt u veilig alle mutaties van uw familiehypotheek bij. U ziet hoeveel maandelijks is afgelost en de betaalde rente. Het online dossier is te gebruiken voor zowel de geldverstrekker als de geldnemer.

Vul vrijblijvend het onderstaand offerteformulier in. Heeft u nog vragen kijk dan in het FAQ gedeelte van de site of wij deze vraag al beantwoord hebben of neem contact met ons op via het contactformulier.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan