Sinds kort biedt Woonfonds Hypotheken consumenten de mogelijkheid om een lening te krijgen als je bijvoorbeeld een mantelzorgwoning bij je huidige woning wilt financieren of als ouders en kinderen samen in 1 huis wilt gaan wonen (“kangaroewonen”) en de financiering van deze woning bij een bank wilt regelen.

Het is dus een gewone hypotheek bij een bank, waarbij Woonfonds de lening verstrekt en rente- en aflossing wordt betaald aan Woonfonds. Woonfonds krijgt het recht van hypotheek en is geldgever, ouders + kinderen zijn geldnemer. Woonfonds bepaalt de rentehoogte en allerlei andere voorwaarden.

Woonfonds noemt dit een “familiehypotheek”. Wij zouden dit een kangaroehypotheek  of  mantelzorghypotheek noemen.

Bij een “echte” familiehypotheek is de geldgever een particulier en de geldnemer ook. De geldgever is GEEN bank waardoor de acceptatieregels anders kunnen zijn dan de AFM voorschrijft. De rente wordt in overleg tussen beide partijen afgesproken. Extra aflossingen zijn altijd mogelijk (en niet maar 10%) en het is bij een familiehypotheek ook mogelijk in gezamenlijk overleg de lening geheel af te lossen en te vervangen door een nieuwe lening.

ANBF is blij dat aanbieders als Woonfonds met varianten komen op een normale hypotheek als er geld van buiten de familie nodig is om een woonwens te realiseren. Maar, als er geld binnen de familie is om mantelzorg of kangaroewonen te realiseren doe je dat met een familiehypotheek via ANBF!