• Wanneer te gebruiken

De familiehypotheek is in allerlei situaties toe te passen. Belangrijk is dat er “ergens” geld over is (of kan worden geregeld) dat kan worden uitgeleend. Het is meestal geld dat op een spaarrekening staat, maar soms ook “overwaarde in de woning van de ouders” die kan worden gebruikt voor een extra hypotheek. Dit wordt dan de familiehypotheek aan de kinderen. Onderstaand de meest voorkomende leningdoelen.

Als ouders/familie helpen bij:

 1. volledige financiering woning (1e hypotheek): ouders/familie verstrekken de gehele lening voor de aankoop van de woning met 1e recht van hypotheek
 2. aanvullende financiering woning (2e hypotheek/lening): ouders/familie verstrekken een lening voor een deel van het te financieren bedrag en een ander deel loopt via de bank
 3. crowdfunding/crowdhypotheek: er zijn meerdere particuliere uitleners van geld voor de financiering van de woning (wel of niet vanuit de familie)
 4. verbouwing: er wordt geleend bij de familie voor een verbouwing

Als familie helpt bij:

 1. scheiding: er wordt geleend bij de familie om de partner uit te kopen
 2. pensioen: kinderen verstrekken een lening aan de ouders (met recht van hypotheek) als pensioenvoorziening (verzilverhypotheek)

Om “geld over in de bv” te beleggen:

 • ondernemers met vermogen in de bv verstrekken 1 of meerdere leningen aan prive waarmee vastgoed wordt aangekocht (met of zonder recht van hypotheek)
 • ondernemers met vermogen beleggen in start-ups door een fnianciering te verstrekken aan de starter

Als je van de bank af wilt: aflossen hypotheek bank

 • de hypotheek van de bank wordt vervangen door een hypotheek vanuit de familie

In alle gevallen wil je dit soort leningen goed regelen. Belangrijk is duidelijkheid en zekerheid:

 • zeker weten dat het uitgeleende geld terugkomt
 • zekerheid dat de best passende afspraken zijn gemaakt over de lening en dat er niets vergeten is
 • duidelijkheid tussen geldnemer en geldgever over de leningafpsraken
 • geen gedoe met Belasting t.a.v. schenking of missen van hypotheekrente-aftrek
 • duidelijkheid t.a.v. de vastlegging naar alle familieleden toe

Het online dossier van ANBF

Bent u geïnteresseerd in een familiehypotheek? ANBF heeft een unieke en onmisbare online tool voor het beheer van een familiehypotheek. Met het online dossier van ANBF regelt u de familiehypotheek helemaal zelf en houdt u veilig alle mutaties van uw familiehypotheek bij. U ziet hoeveel maandelijks is afgelost en de betaalde rente. Het online dossier is te gebruiken voor zowel de geldverstrekker als de geldnemer.

Vul vrijblijvend het onderstaand offerteformulier in. Heeft u nog vragen kijk dan in het FAQ gedeelte van de site of wij deze vraag al beantwoord hebben of neem contact met ons op via het contactformulier.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan