Er zijn meer dan 1000 notariskantoren in Nederland. Elk notariskantoor had een eigen manier van het opstellen van hypotheekakte en maakte een eigen hypotheekakte op.

De banken in Nederland hebben gestandaardisserde aktemodellen ontwikkeld die notariskantoren moesten gaan hanteren waardoor de bank zeker wist hoe de hypotheek eruit zou gaan zien. De notariskantoren hadden zo eigenlijk weinig aanpassingsmogelijkheden in het document.

M.n. bij het opstellen van een akte voor een familiehypotheek is er geen echte standaard behalve dat alle informatie over de geldlening letterlijk in de akte van hypotheek is opgenomen (ook bij gebrek aan een goede leningovereenkomst).

Het is dan ook belangrijk dat u erop let dat bij een familiehypotheek de akte goed wordt opgesteld.

ANBF heeft hiervoor een leningovereenkomst opgesteld die alle details bevat die nodig zijn. De notaris hoeft hier slechts een beperkte akte van hypotheek aan toe te voegen.

Voordeel hiervan is o.a.

  1. de leningovereenkomst bevat standaardclausules die normaal niet zijn opgenomen (zoals boetevrij aflossen, glijclausule belastingdienst)
  2. als de geldlening wordt aangepast dit kan door het opstellen van een nieuwe geldlening overeenkomst waarbij de bestaande akte vanhypotheek niet hoeft te worden gewijzigd.

Veel notariskantoren maken 1 document met alles er in. Bij een oversluiting van de lening of een aanpassing van de rente zou dan eigenlijk de gehele akte weer moeten worden aangepast. Dit leidt tot extra werk en kosten. Als de familiehypotheek via ANBF loopt controleren wij de hypotheekakte voor passeren.